To posebno lastnost lahko izkoristiš sebi v prid
- in se izgoneš kazni za prehitro vožnjo

V želji po umiritvi prometa ter izboljšanju prometne varnosti se prometna policija in občinska redarstva poslužujejo različnih taktik, s katerimi prežijo na voznike, ki niso pozorni na hitrost svoje vožnje. Pri tem uporabljajo različne merilnike hitrosti oziroma radarje:
Slika
Laserske pištole, s katerimi lahko izmerijo tvojo hitrost že na razdalji 1500 metrov do merilnika.
Slika
Premične oziroma t.i. mobilne radarje, ki so skriti v civilnih vozilih ali skriti ob cesti.
Slika
Stacionarne radarje, ki neprestano merijo hitrost na danem mestu ali cestnem odseku.

A kazni v cestnem prometu so vse prej kot nizke - če po nesreči voziš prehitro, recimo 61 km/h v naselju, boš kaznovan s 120€ kazni. Če pa pred krajevno tablo pozabiš zabremzati in prilagoditi hitrost, se lahko posloviš od 500€! Pri tem policija in redarstva kar tekmujejo v nastavljanju skritih pasti. Kazen največkrat pride po pošti, sam pa se sploh ne zavedaš, kje je bil radar postavljen.

Vendar pa imajo vsi zgornji merilniki eno posebno lastnost, ki jo lahko izkoristiš sebi v prid. Med delovanjem namreč oddajajo signal, ki ga dovršen sprejemnik, opisan v nadaljevanju, lahko zazna in te nanj opozori – da lahko postaneš pozoren na svojo vožnjo in po potrebi prilagodiš hitrost ter se tako elegantno izgoneš morebitni kazni za prehitro vožnjo.

Na videz preprosta, a izjemno učinkovita naprava,
zazna radar in te nanj opozori

Si predstavljaš, da imaš v vozilu nameščeno napravo, ki te opozarja na zgoraj omenjene skrite radarje? - Napravo, kakršno povsem legitimno uporablja tudi minister na svojih službenih poteh:
Ta posebna namenska naprava za osebno vozilo, ki jo vidiš na ministrovi sliki in ji pravimo "radar detektor", te povsem v skladu z zakonom opozori na skrite merilnike hitrosti. Ko z vozilom zapelješ v območje signala, detektor ta signal zazna in te nanj opozori, kot kaže slika:
slika
Radar detektor ti tako z zvočnim kot vizualnim obvestilom sporoča prisotnost merilnika hitrosti, da lahko pravočasno prilagodiš svojo hitrost - s tem poskrbiš za varnost v cestnem prometu in se obenem izogneš morebitni kazni za prehitro vožnjo.

Podobno, kot mobilni in stacionarni radar, detektor zazna tudi t.i. lasersko pištolo. Laserski signal, ki ga oddaja merilnik med meritvijo, seže več kot 1200 metrov daleč, čeprav se meritve hitrosti izvajajo na razdalji približno 300 metrov (med policistom in vozilom).
Slika
To pomeni, da je na razdalji dobrega kilometra signal že tako 'širok', da ga je moč zaznati po celotnem vozišču, pa čeprav so bile meritve opravljene na vozilih daleč pred teboj.

Kako se detektor izkaže v praksi,
med vožnjo na slovenskih cestah?

Ne le, da detektor zazna in te opozori na različne vrste merilnikov hitrosti, kot je to razvidno iz spodnjega videa - kot vozniku ti omogoča, da lahko brez težav po potrebi prilagodiš svojo hitrost. Več o sami napravi, detektorju, kakršnega uporablja minister in je uporabljen v spodnjih videoposnetkih, je napisano v nadaljevanju.
OPOZORILO: radar detektor ni namenjen namernemu kršenju cestnoprometnih predpisov temveč v izogib nepotrebnim kaznim, kadar zaradi lastne nepozornosti nehote spregleš omejitev hitrosti. Vselej se drži predpisov in poskrbi za svojo varnost in varnost ostalih udeležencev v prometu.

Katere merilnike hitrosti je detektor
sposoben zaznati, v Sloveniji?

Ker se tehnologija delovanja merilnikov hitrosti od proizvajalca do proizvajalca rahlo razlikuje, je dobro vedeti, katere signale oziroma merilnike je detektor sposoben zaznati in katerih ni.

Tehnično gledano je detektor sposoben zaznati signale na frekvenčnih območjih X-Band (9.900 GHz ± 50 MHz, 10.525 GHz ± 50 MHz), Ku-Band (13.450 GHz ± 50 MHz), K-Band (24.150 GHz ± 100 MHz), Ka-Band (34.700 GHz ± 1.300 MHz) ter laserske spektralne dolžine 800 - 1100 nm.

Za lažjo predstavo, kaj to dejansko pomeni, so v spodnji tabeli zajeti merilniki hitrosti, katere je detektor preverjeno sposoben zaznati. Nekateri merilniki oziroma vozila iz spodnjega seznama danes niso več v uporabi, vendar so za boljšo orientacijo še vedno prisotni na seznamu:


Hyundai i30 - MultaRadar C, 24.1 GHz
Ramet AD9, 34.0 GHz
Renault Clio - MultaRadar C, 24.1 GHz
MultaRadar CD, 24.1 GHz
Renault Clio - Multanova 6F , 34.3 GHz
MultaRadar CD, 24.1 GHz
Škoda Roomster - MultaRadar C, 24.1 GHz
Multanova 6F , 34.3 GHz
VW Caddy - MultaRadar C, 24.1 GHz
Vitronic Poliscan, 904 nm
Ford Focus - Gatso type 24, 24.1 GHz
TraffiPatrol V, 904 nm
Renault Kangoo - Multanova 6F , 34.3 GHz
Ultralyte Compact, 904 nm
Renault Kangoo - Multanova 6F , 34.3 GHz
TraffiPatrol XR, 904 nm
VW Up - MultaRadar C, 24.1 Gh
CAM ARH-S1, 905 nm - 160 merilnikov v uporabi na Madžarskem!


POZOR: Radar detektor brez težav zazna večino mobilnih oziroma premičnih merilnikov, kot je to razvidno tudi iz zgornje tabele - in tudi tiste, ki v zgornji tabeli morebiti niso zajeti. Zaznavanje je sicer odvisno tudi od vrste radar detektorja, kot je to obrazloženo v nadaljevanju.

Edini znani izjemi pri mobilnih oziroma premičnih merilnikih histrosti, katerih detektor ni sposoben zaznati oziroma zaznati pravočasno, sta premična "kanta", ki jo uporablja predvsem DARS, ter bela Fiat Panda, ki jo ima v uporabi medobčinsko redarstvo s sedežem v Vrhniki.

Najbolj prodajani Kiyo detektor ima novega naslednika

Kar težko je verjeti, da je že več kot 30.000 slovenskih voznikov preizkusilo radar detektor priznane znamke Kiyo. Detektor je namreč sila preprost za uporabo - enostavno ga vzameš iz embalaže, namestiš na vetrobransko steklo in vključiš v 12V napajanje. Detektor je namreč tovarniško prednastavljen za slovenski trg.

Kljub temu, da na desettisoče slovencev prisega na uporabo detektorja Kiyo E-265Plus, katerega uporablja tudi minister in kateri je bil prikazan v zgornjem demonstracijskem videu, pa je sedaj na voljo še izboljšan detektor Kiyo VTX950GPS. Izboljšan sprejemnik signalov in vgrajen GPS sprejemnik mu namreč omogočata dodatne funkcionalnosti:
Kiyo E-265Plus
Kiyo VTX950GPS
Kiyo E-265Plus
modelno leto 2015
Kiyo VTX950GPS
modelno leto 2020
Kiyo
E-265Plus

modelno leto 2015
Kiyo
VTX950GPS

modelno leto 2020
ZAZNAVANJE ZAZNAVANJE
Laserska pištola:
senzor
Laserska pištola:
senzor
Mobilni radar v vozilu:
senzor
Mobilni radar v vozilu:
senzor
Mobilni radar na trinožniku:
senzor
Mobilni radar na trinožniku:
senzor
Stacionarni radar:
senzor
Stacionarni radar:
senzor + GPS baza
Sekcijski radar Sekcijski radar:
GPS baza
Kamera rdeče luči semaforja Kamera rdeče luči semaforja:
GPS baza
OPOZARJANJE OPOZARJANJE
Tonsko opozarjanje Govorno + tonsko opozarjanje
LED zaslon, 4 jakosti signala OLED zaslon, 6 jakosti signala
Auto-Mute funkcija Auto-Mute funkcija
Highway/City funkcija Highway/City funkcija
Filtriranje lažnih alarmov Filtriranje lažnih alarmov:
GPS baza + hitrost vožnje
Prikaz dejanske hitrosti vožnje Prikaz dejanske hitrosti vožnje
RAZLIKA V DELOVANJU
CENA in NAROČILO
nižje na strani

Detektor VTX950GPS ima zaradi izboljšane tehnologije in vgrajenega GPS sprejemnika tudi določene nove funkcionalnosti:
  • VTX950GPS ima izboljšano zaznavanje in posledično tudi večji domet, da še prej zazna radar
  • Opozarja tudi na superradarje, sekcijske radarje in kamere rdeče luči, ki sploh ne oddajajo signala in jih drugi detektorji ne morejo zaznati in te nanje opozoriti
  • OLED zaslon omogoča lažje odčitavanje, pri tem pa je še prijaznejše tudi samo zvočno opozarjanje
  • Za razliko od modela E-265Plus ima tudi digitalni prikaz realne hitrosti vožnje, in to do 1 km/h natančno, da v vsakem trenutku točno veš, s kakšno hitrostjo se pelješ
  • VTX950GPS pa omogoča tudi več načinov filtracije t.i. lažnih alarmov - več o tem spodaj

GPS tehnologija omogoča detektorju VTX950GPS pravočasno opozarjanje na radarje, ki ne oddajajo nikakršnega signala. Te radarje, ki jih vidiš na spodnji sliki, detektorji, vključno s Kiyo E-265Plus, niso sposobni zaznati oziroma te nanje opozoriti, saj ne oddajajo nikakršnega signala.
nezaznavni radarji
Sekcijski merilniki, merilniki hitrosti in kamere prevožene rdeče luči v križišču, ki delujejo na indukcijsko zanko v vozišču, ne oddajajo signalov in jih tako ni mogoče zaznati.
Glede na to, da ti merilniki ne oddajajo signalov, ki bi jih bilo mogoče zaznati, to težavo elegantno reši GPS baza merilnikov. Ker ima VTX950GPS prednaloženo bazo teh merilnikov, te lahko nanje opozori že 750 metrov prej.

To pomeni, da čeprav detektor VTX950GPS, tako kot vsi drugi, ne zazna ljubljanskih "nezaznavnih super radarjev", te na podlagi omenjene GPS baze nanje vseeno pravočasno opozori!

Kateri Kiyo detektor izbrati?

Na odločitev o izbiri detektorja vplivajo predvsem način oziroma relacije vožnje ter senzorji gibanja, ki se nahajajo v bližini vozišča - npr. senzorji avtomatskih vrat bencinskih črpalk. Oddajajo namreč isti signal, kot ga oddajajo radarji. Ker je ta signal popolnoma enak signalu radarja, ga bo detektor pravilno zaznal - ker pa v tem primeru ne gre za radar, takšnemu opozorilu rečemo 'lažni alarm'.

V kolikor se večino časa voziš na poznanih relacijah, naprimer dom-služba-trgovina, potem bi te moral detektor Kiyo E-265Plus uspešno opozoriti na lokalne mobilne radarje in policijske kontrole.

Kljub temu, da je cenovno zelo ugoden in enostaven za uporabo in odčitavanje, ima dovolj zmogljiv senzor, da pravočasno zazna radar, a je po drugi strani njegov domet zaznavanja v primerjavi z detektorjem VTX950GPS krajši. V tem primeru je to prednost, saj bo detektor zaradi krajšega dometa zaznal manj lažnih alarmov.

In ker so ti lokacije morebitnih lažnih alarmov na poti v službo poznane, lahko opozorila detektorja na teh mestih preprosto ignoriraš. Pri vseh ostalih opozorilih pa le pogledaš na števec in po potrebi prilagodiš hitrost - ter se mimo radarja odpelješ brez kazni.

V osnovi pa oba detektorja, Kiyo E-265Plus in VTX950GPS, ponujata 2 enostavna načina filtriranja lažnih alarmov:
  1. City / Highway način - v primeru vklopa "mestnega" oziroma "city" načina je občutljivost sprejemnika manjša, posledično detektor zazna manj okoliških lažnih signalov.
  2. Auto-mute funkcija - po 3 sekundah zvočnega opozarjanja se jakost zvoka zmanjša za polovico od nastavljene, da zvočno opozarjanje ni moteče.
Detektor VTX950GPS pa ima na voljo še dodatno funkcijo Smart-mute - detektor zvočno opozarja le v primeru, če je hitrost vožnje višja od prednastavljene hitrosti. To funkcijo, ki jo omogoča tehnologija GPS, lahko nastaviš tako, da te detektor zvočno opozarja le, kadar voziš s hitrostjo nad 60 km/h. Torej, kadar se v naselju voziš po predpisih, je detektor popolnoma tiho - v kolikor pa se spozabiš in se detektor oglasi, le pogledaš na števec in prilagodiš hitrost.

Odzivi uporabnikov detektorja Kiyo E-265Plus

Milan Slika
Slika Preverjen kupec
"Naprava je uporabna, že nekajkrat me je opozorila na radar, moraš pa biti zelo pozoren, ker včasih ni veliko časa za reakcijo. Zadeva se kar pogosto oglaša ob cestni merilnih napravah za opozarjanje na hitrost, zato se potem na te zvoke navadiš in moraš biti ob vsakem alarmu pozoren na vzrok."

Marko Slika
Slika Preverjen kupec
"Mene je že trikrat rešil in sem si vloženi denar že davno povrnal. In tukaj ne gre za neko srečo ali pa kaj podobnega saj me je rešil tako pred belim kangujem kot policijskim radarjem."

Martin Slika
Slika Preverjen kupec
"Samo pozitivno. Vedno opozarja tako pravočasno, da kot voznik še vedno lahko odreagiraš. Do sedaj me je rešil najmajn dve (zanesljive in ne majhne) kazni, do katere pa ni prišlo."

Tadej Slika
Slika Preverjen kupec
"Res super zadeva. Že prvi dan me je rešil, pa sploh še nisem vedel zakaj piska, tako, da sva skolegom kar pogledala, ko sva zagledala stacionarni radar v Kangoo-ju."

Moraš ga preizkusiti
- v primeru nezadovoljstva dobiš povrnjeno celotno kupnino

Radar detektor znamke Kiyo lahko celih 30 dni po mili volji preizkušaš in se tako prepričaš o koristih, ki ti jih prinaša.

Slika In če te v 30 dneh uporabe ne bi navdušil, ga lahko brez slabe vesti vrneš na naslov KOSSIKA d.o.o., Češnjevek 7, 4207 Cerklje na Gorenjskem - in to brez embalaže in napajalnega kabla, če bi ga slučajno izgubil. Povrnjeno pa dobiš celotno kupnino.

Ker je Kiyo eden izmed najbolj kvalitetnih detektorjev tudi kar se tiče same izdelave, je zagotovljeno 1-letno obdobje, v katerem vse okvare detektorja odpravimo brezplačno – tudi tiste, ki bi jih drugi proizvajalci označili za malomarno ravnanje in jih ne bi hoteli odpraviti.

Naj se naprava pokvari zaradi vročine, nehote odlomi nosilec ali pretrga napajalni kabel, okvare odpravimo brezplačno.

Akcijska  MIKLAVŽEVA  ponudba:
odločitev, ki jo je vredno sprejeti zdaj,
preden ponovno naletiš na radarsko kontrolo

Prav nobenega tveganja nimaš, in prav nobenega razloga, da ne bi preizkusil radar detektorja, kateri te opozori na merilnike hitrosti policije in redarstev - da lahko po potrebi prilagodiš svojo hitrost, z vožnjo ne ogrožaš drugih udeležencev prometa in se izgoneš morebitni kazni za prehitro vožnjo.

Še več: pomisli na vse te pikice in luknjice, ki se po vsaki zimi pojavijo na pokrovu motorja. Poškodbe niso le neprijetne na oko - so idealna mesta, da jih napade rja. A ne skrbi...
Ob nakupu radar detektorja prejmeš tudi super darilo, odstranjevalec prask, s katerim boš:
Slika
Ob nakupu radar detektorja prejmeš tudi super darilo, odstranjevalec prask, s katerim boš:
  • zapolnil in optično odstranil praske in odrgnine na avtomobilu,
  • saniral poškodbe na pokrovu motorja, ki so idealna mesta, da jih napade rja.
Slika
Cena: 22,70€ BREZPLAČNO
MIKLAVŽEVA ponudba traja do petka, 5. decembra, še:
Odstranjevalec prask Fix It PRO je tvoja trajna last in ga obdržiš tudi v primeru vračila detektorja po preizkusu. Tako s preizkusom detektorja nimaš popolnoma nobenega tveganja, saj boš v najslabšem primeru brezplačno zaščitil in polepšal svoje vozilo.

-10€
-30€
Kiyo E-265Plus
modelno leto 2015
Kiyo VTX950GPS
modelno leto 2020
Kiyo
E-265Plus

modelno leto 2015
Kiyo
VTX950GPS

modelno leto 2020
Kiyo E-265Plus
Kiyo VTX950GPS
112,60€ 79,90€
Na zalogi še:
9 kosov

Pri dobavitelju: cca 670 kosov
Dostava na dom: torek, 14.12.2021
242,60€ 189,90€
Na zalogi še:
3 kosov

Pri dobavitelju: cca 230 kosov
Dostava na dom: torek, 14.12.2021
Akcijska MIKLAVŽEVA ponudba traja do petka, 5.12., še

POZOR: negativno stanje zaloge pomeni, da je prejetih že več naročil, kot je detektorjev na zalogi, pripravljenih na odpošiljanje. Z naročilom pri negativni zalogi se dostava zamakne za 5-8 dni, pri čemer obstaja možnost, da je izdelek tudi pri dobavitelju že razprodan.
Garancija: pripada ti preizkusno 30-dnevno obdobje in 1-letna garancija na kvaliteto
Dostava in plačilo: s Pošto Slovenije, plačaš lahko po predračunu ali po povzetju
Proizvaja: Laser Technologies Kft., Textilgyári út 3., 6725 Szeged, Madžarska
Prodaja in servis: KOSSIKA d.o.o., Češnjevek 7, 4207 Cerklje na Gorenjskem, Slovenija

Torej, klikni na zgornji gumb "Klikni za Naročilo" - odprla se bo enostavna naročilnica, kamor vpišeš vse potrebne podatke za račun in dostavo, potrdilo o naročilu in morebitne podatke za plačilo pa boš nato prejel tako po e-pošti kot SMSu.

Naročeni detektor bo nato skrbno zapakiran in odposlan s Pošto Slovenije v roku 5 delovnih dni – ali po dogovoru na določen dan, če te trenutno ni doma in ti tako bolj ustreza. Detektor lahko plačaš šele na dan prevzema paketa - z gotovino, v večjih mestih pa so poštarji opremljeni tudi s POS terminali.

POZOR: s trenutkom, ko boš namestil radar detektor v svoje vozilo, bo tvoja vožnja postala sproščena - in v roku tedna dni si ne boš mogel več predstavljati vožnje brez detektorja. A vseeno imaš možnost, da kar 30 dni detektor preizkušaš, in če ti karkoli ne bi ustrezalo, ga preprosto vrneš – brez embalaže, z znaki uporabe.

Kako se detektor razlikuje od navigacijske naprave in obvestil?

Navigacijska naprava ti kaže pot in te pri tem opozarja na najbolj splošne stacionarne radarje. Vendar to ni namenska rešitev, ki bi te opozorila na vse te nevarnosti na cesti in na vse te radarje, ki prežijo na tvojo hitrost v času dejanske vožnje.
Radijska
obvestila
Opozor.
table
Navig.
naprava / telefon
Radar detektor
Stac. radarji
Mobilni v vozilih
Prenosni ob cesti
Laserske pištole
Obvestila niso točna, lokacije radarjev niso stalne Opozor. table stojijo le pred stac. radarji Navig. naprava opozarja le na točke iz baze Opozori na aktivne radarje, tudi kadar jih ne vidiš

Pogosta vprašanja

+ Je radar detektor sploh dovoljen?
Uporaba radar detektorja je tudi po zadnji spremembi zakona ZPrCP (24.7.2021) dovoljena. Radar detektor imaš lahko brez skrbi nameščen na vetrobranskem steklu, na očeh policistom. Žal pa je uporaba prepovedana v Avstriji, Italiji ter na Hrvaškem.

+ Kako hitro radar detektor zazna radar?
Kiyo E-265Plus te na merilnik hitrosti opozori že 100 do 300 metrov prej. Pri nekaterih novejših stacionarnih merilnikih hitrosti na avtocesti, ki so usmerjeni pod določenim kotom in imajo zelo šibek signal, se lahko zgodi, da bo detektor merilnik zaznal kasneje kot sicer. V tem primeru je priporočljiva namestitev detektorja na vetrobransko steklo pod vzvratno ogledalo.

+ Na forumu sem prebral, da detektor ne zazna laserskih pištol - je to res?
Prvi detektorji pri nas so prihajali iz Amerike, zaradi česar njihove nastavitve niso popolnoma ustrezale evropskim razmeram. Najnovejši detektorji Kiyo, proizvedeni za evropski trg, brez težav zaznajo laserske pištole kot je Traffipatrol XR. Res pa je, da je zaznavanje redko uporabljene pištole TruCam LTI vprašljivo.

+ Je res, da je že prepozno, ko detektor zazna lasersko pištolo?
Laserski signal, ki ga oddajajo laserske pištole med meritvijo, sega več kot kilometer daleč, meritev pa je merodajna na razdalji do 1500 metrov. Kljub temu se večina meritev opravi na razdalji od 300 do 500 metrov med vozilom in merilnikom-policistom.

Ko detektor zazna signal, pred tabo pa vozijo druga vozila, pomeni, da je bilo pomerjeno eno izmed vozil pred teboj. Če pa daleč pred tabo ni nikogar, je večja verjetnost, da je bilo pomerjeno tvoje vozilo. V tem primeru lahko, ko detektor začne piskati, v kolikor je to mogoče, zapelješ na izvoz oziroma vozilo varno ustaviš ob cesti in počakaš nekaj minut, da veljavnost meritve poteče.

+ Baje detektorji piskajo tudi, kadar za cesto ni radarja. To drži?
Mobilni in stacionarni radarji delujejo na frekvenci 24.1 GHz – to je frekvenca, ki se uporablja pri senzorjih zaznavanja gibanja – tudi pri avtomatskih vratih trgovin. Zato je mogoče, da v urbanih središčih detektor zazna lažni signal avtomatskih vrat, katera se nahajajo ob cesti.

Ker pa se večina voznikov vozi predvsem na stalnih relacijah, kot recimo dom-služba ali dom-trgovina, lažni alarmi niso tak problem, kot se mogoče zdi. Kupci pravijo, da bolje kakšno opozorilo več, kot pa kakšna kazen več. Lažni alarmi so tako odvisni predvsem od relacije vožnje – in ravno zato ti je na voljo 30-dnevna garancija na zadovoljstvo, da lahko brez vsakršnega tveganja preizkusiš detektor na svojih relacijah in se prepričaš, da lažni alarmi niso problem.

+ Kakšna je razlika med modelom detektorja E-265Plus in VTX950GPS? Katerega mi priporočate?
Kiyo detektorji so znani po svoji kvaliteti in natančnosti. Oba detektorja zaznata stacionarne in mobilne radarje ter laserske pištole.

Po novem pa se v Sloveniji postavljajo tudi radarji rdeče luči ter sekcijski radarji, ki pa ne oddajajo nobenih signalov, zato jih praktično ni mogoče zaznati. V tem primeru pride v poštev detektor s podporo navigacije oziroma GPSa (VTX950GPS), ki omogoča, da detektor zazna lokacijo vozila in opozori tudi na točke meritev oziroma merilnike iz baze, ki je naložena na detektorju.

Ker GPS zaznava tudi hitrost vožnje vozila, ima detektor določene dodatne funkcije, da recimo ne opozarja na signale pri vožnji pod določeno hitrostjo.

P. S.:
Nobenega tveganja nimaš, in prav nobenega razloga, da ne bi preizkusil radar detektorja, kateri te opozori na merilnike hitrosti policije in redarstev - da lahko po potrebi prilagodiš svojo hitrost, z vožnjo ne ogrožaš drugih udeležencev prometa in se izgoneš morebitni kazni za prehitro vožnjo.

Klikni tukaj in oddaj naročilo - odprla se bo stran s ponudbo detektorjev, kjer izbereš ustrezen detektor in oddaš naročilo.