Kako deluje radar detektor
IN ZAKAJ SE TAKO DOBRO IZKAŽE V PRAKSI

Kako lahko ta napravica, ki ji pravimo radar detektor, tako učinkovito zazna merilnike hitrosti in te nanje opozori še preden si jih sposoben opaziti? Verjel ali ne, prefinjena rešitev je na pogled precej enostavna.

Merilniki hitrosti, stacionarni in mobilni v vozilih, med delovanjem neprestano oddajajo signal, zato je vse kar potrebuješ tehnološko dovršen sprejemnik, ki jih zazna in te nanje opozori – in to še pravočasno. Tako kot prikazuje ta animacija:
Delovanje radar detektorja
Detektor ti tako omogoča, da lahko pravočasno brez težav prilagodiš svojo hitrost in se tako izogneš morebitni kazni.

Podobno je pri t.i. laserskih pištolah. Laserski signal, ki ga oddaja merilnik med meritvijo, seže več kot 1200 metrov daleč, čeprav se meritve hitrosti izvajajo na razdalji približno 300 metrov (med policistom in vozilom).

Kaj to pomeni? Na razdalji 300 metrov je premer laserskega žarka 1 meter, na razdalji 1200 metrov pa že kar 4 metre, kot kaže slika.
laserski žarek
To pomeni, da je na razdalji dobrega kilometra signal že tako 'širok', da ga je moč zaznati po celotnem vozišču, pa čeprav so bile meritve opravljene na vozilih daleč pred teboj.

Na papirju radar detektor zveni odlično, a kako se izkaže v praksi? Spodaj si poglej video posnetke delovanja detektorja, ki so mi jih poslali uporabniki iz različnih koncev Slovenije.

Odkrivanje mobilnega radarja:
Odkrivanje prenosnega radarja:
Odkrivanje stacionarnega radarja:
Odkrivanje laserske pištole:
Ne le, da detektor pravočasno zazna prav vse vrste merilnikov hitrosti, kot je to razvidno iz posnetkov - kot vozniku ti omogoča, da lahko brez težav prilagodiš svojo hitrost in se tako izogneš morebitni kazni! Imaš namreč vso pravico, da si na radarje pravočasno opozorjen - preko radijskih obvestil, s pomočjo obcestnih opozorilnih tabel in tudi z uporabo radar detektorja. Res raje plačaš kazen, kot da bi to pravico izkoristil?

Klikni tukaj in si poglej, kaj si o detektorju mislijo njegovi uporabniki.