Pogosta vprašanja
O DELOVANJU RADAR DETEKTORJA

Špela: ali je radar detektor sploh dovoljen?
Odgovor: uporaba radar detektorja je tudi po zadnji spremembi zakona ZPrCP (13.7.2016) dovoljena. Radar detektor imaš lahko brez skrbi nameščen na vetrobranskem steklu, na očeh policistom. Žal pa je uporaba prepovedana v Avstriji, Italiji ter na Hrvaškem.

Uporabo radar detektorja prav tako pozdravlja prometni policijski inšpektor iz generalne policijske uprave:Anton: na forumu sem prebral, da detektor ne zazna laserskih pištol.
Odgovor: prvi detektorji pri nas so prihajali iz Amerike, zaradi česar njihove nastavitve niso popolnoma ustrezale evropskim razmeram. Najnovejši detektorji Kiyo, proizvedeni za evropski trg, brez težav zaznajo tudi najnovejše laserske pištole kot sta Traffipatrol XR in TruCam LTI.

Luka: je res, da je že prepozno, ko detektor zazna lasersko pištolo?
Odgovor: laserski signal, ki ga oddajajo laserske pištole med meritvijo, sega več kilometrov daleč, meritev pa je merodajna na razdalji do 1300 metrov. Kljub temu se večina meritev opravi na razdalji od 300 do 500 metrov med vozilom in merilnikom-policistom.

Ko detektor zazna signal, pred tabo pa vozijo druga vozila, pomeni, da je bilo pomerjeno eno izmed vozil pred tabo. Če pa daleč pred tabo ni nikogar, je večja verjetnost, da je bilo pomerjeno tvoje vozilo. V tem primeru lahko, ko detektor začne piskati, v kolikor je to mogoče, zapelješ na izvoz oziroma vozilo varno ustaviš ob cesti in počakaš nekaj minut, da veljavnost meritve poteče.

Peter: baje detektorji piskajo tudi, kadar za cesto ni radarja. To drži?
Odgovor: mobilni in stacionarni radarji delujejo na frekvenci 24.1 GHz – to je frekvenca, ki se uporablja pri senzorjih zaznavanja gibanja – tudi pri avtomatskih vratih trgovin. Zato je mogoče, da v urbanih središčih detektor zazna lažni signal avtomatskih vrat, katera se nahajajo ob cesti.

Ker pa se večina voznikov vozi predvsem na stalnih relacijah, kot recimo dom-služba ali dom-trgovina, lažni alarmi niso tak problem, kot se mogoče zdi. Kupci pravijo, da bolje kakšno opozorilo več, kot pa kakšna kazen več. Lažni alarmi so tako odvisni predvsem od relacije vožnje – in ravno zato ti ponujam 30-dnevno garancijo na zadovoljstvo, da lahko brez vsakršnega tveganja preizkusiš detektor na svojih relacijah in se prepričaš, da lažni alarmi niso problem.

Mare: kakšna je razlika med modelom detektorja E-265Plus in VTX900GPS? Katerega mi priporočate?
Odgovor: Kiyo detektorji so znani po svoji kvaliteti in natančnosti. Oba detektorja zaznata stacionarne in mobilne radarje ter laserske pištole.

Po novem pa se v Sloveniji postavljajo tudi radarji rdeče luči ter sekcijski radarji, ki pa ne oddajajo nobenih signalov, zato jih praktično ni mogoče zaznati. V tem primeru pride v poštev detektor s podporo navigacije oziroma GPSa (VTX900GPS), ki omogoča, da detektor zazna lokacijo vozila in opozori tudi na točke meritev oziroma merilnike iz baze, ki je naložena na detektorju.

Ker GPS zaznava tudi hitrost vožnje vozila, ima detektor določene dodatne funkcije, da recimo ne opozarja na signale pri vožnji pod določeno hitrostjo. Več si preberi tukaj. V kolikor večino časa prevoziš relacijsko dom-služba, potem bo Kiyo E-265Plus zadovoljiva izbira.